Mărturii

Lavinia Beșliu – staff TPM Iași:

„Te voi lăuda printre popoare, Doamne, Te voi cânta printre neamuri.” Psalmii 108:3

„Acest verset a fost prezent în gândurile si în rugăciunile mele la începerea DTS-ului, toamna trecută aici la Iași. A trecut un an, un an în care am trăit și am văzut minuni. Un an în care am fost uimită de felul Lui Dumnezeu de a schimba mersul istoriei, de modul Lui de a pune împărați și a dărâma împărății. Un an în care am decis să mă implic mai mult în a aduce Împărăția într-o zonă care de câțiva ani este pe inima mea – Nordul Africii, în special Tunisia și Libia.

Lavinia, în calatoria misionară din Tunisia, 2009

 

În decembrie 2005 am intrat în contact cu o echipă a TPM Iași, în timp ce se aflau în localitatea mea pentru o colaborare cu biserica locală. Atunci am cunoscut-o pe Mari și am aflat despre dragostea ei pentru Tunisia. Am început să mă rog pentru Tunisia, impresionată fiind de descrierile lui Mari. Doi ani mai târziu, fiind studentă la Facultatea de Istorie din Iași am călătorit pentru prima dată in Tunisia cu Mari și un grup de istorici și studenți la Istorie. Am îndrăgit țara, oamenii, ruinele, istoria și a rămas în inima mea.

M-au fascinat poveștile lucrătorilor pe care i-am întâlnit și credincioșia lor. Am continuat să mă rog pentru țară, de data aceasta având în minte oameni, motive clare de rugăciune, locuri. Mai demult aveam doar harta. În 2009 am călătorit iar în țară împreună cu o echipă de mijlocire. Două săptămâni am mijlocit pentru situația Tunisiei, pentru vindecare, trezire, pentru libertate. Anul trecut am ales DTS-ul la Iași pentru a putea merge din nou în Tunisia, fiind una dintre țările avute în vedere pentru faza practică.

În ianuarie 2011 ne aflam în Tunisia, când a izbucnit revoluția și când toată lumea islamică a început să se cutremure din temelii. În ianuarie 2011 am văzut împlinindu-se rugăciunile noastre pentru Tunisia, felul în care Dumnezeu schimba istoria unei națiuni și a unei lumi. A fost o mare onoare pentru mine ca istoric să văd cum Dumnezeu închide un capitol al istorie și incepe altul. Încă și acum continui să trăiesc emoțiile pe care le-am avut atunci. Uitându-mă în urmă, sunt copleșită de ce a făcut Dumnezeu în toată regiunea.

Lavinia, alături de Mari Blaj, în Maroc

În toamna anului 2011 am început să lucrez cu TPM Iași într-un proiect care se focalizează pe Nordul Africii și în mod special pe Tunisia. Dumnezeu ne-a pus pe inimă acest proiect, mie și lui Mari, în decembrie anul trecut când eram într-o călătorie de misiune pe termen scurt în Maroc. Consider că e timpul să facem mai mult pentru Împărăția lui Hristos în Tunisia și în Nordul Africii. Intenția noastră este să creăm o platformă pentru ca mai mulți studenți, cercetători, teologi, oameni de afaceri, să intre în contact cu cei din Tunisia. De asemenea, dorința mea în călătoriile pe care urmează să le fac în Tunisia este de a găsi o posibilitate de a locui pentru o perioadă acolo, ținând cont de formarea mea profesională.

Au trecut aproape 6 ani de când am început să mă rog pentru Tunisia, 6 ani de când îmi planific lucrurile în funcție de țara aceasta. Încă nu înțeleg pe deplin toate lucrurile, dar știu că Dumnezeu, în iconomia Lui, alege să binecuvânteze națiuni prin oameni și oameni prin națiuni. Și știu că Tunisia face parte din binecuvantarea mea.

Acum așteptăm cu nerăbdare să vedem ce face Dumnezeu cu Nordul Africii și vrem să fim prezente acolo când se scrie istoria unei lumi. Consider că e de datoria noastră ca fii ai luminii să ducem lumina acolo unde poporul umblă în întuneric, pe pământul în care acum este necaz.”

Vlad Mihanta – student în Iași, la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Univ. „Al. I. Cuza”:

„Înainte de școala aceasta, eram foarte dezamăgit de viata mea; îmi spuneam: ‘Dacă Dumnezeu este atotputernic, cum se poate ca eu să fiu așa un dezastru? Unde-i viața din belșug pe care a venit Cristos să ne-o dea?’ Ați putea spune că simțeam sau gândeam așa despre viață fiindcă nu-l cunoșteam cu adevărat pe Dumnezeu. Și ați avea dreptate. Este exact ceea ce această școală a facut pentru mine: a împlinit motto-ul organizației ‘Sa-L cunoști pe Dumnezeu și să-L faci cunoscut’!

Am trăit de-a lungul celor 9 luni de școală o mulțime de experiențe provocatoare. Am fost provocat emoțional, intelectual, cultural și relational așa încât am ajuns să mă cunosc mai bine, să cresc și să mp maturizez. Am învățat cât de greu este să trăiești în comunitate, dar și cât de mult înveți în comunitate și cât de mult te ajută viața comunitară să vrei și să trăiești o viață mai bună. Mi-am frământat mintea cu o mulțime de idei noi și de doctrine legate de Dumnezeu și de realitate și toate m-au ajutat să-L cunoasc mai bine, să am o înțelegere a realității mai complexă, să-mi lărgesc orizontul, să văd aspecte noi. Cursurile mi-au oferit o temelie mai solidă, mai stabilă pentru viață. Am început să-mi construiesc convingerile, să examinez ce cred despre Dumnezeu, despre mine și despre ceilalți și am început să remarc faptul că în mine se plămădea ceva fundamental: începeam să știu ce cred și de ce cred ceea ce cred.

În Maroc, Vlad alături de Lavinia Beșliu și Mari Blaj, în 2010

Colegii mei mi-au fost de un mare ajutor. Într-o comunitate cu oameni noi, cu care se prea poate să n-ai mare lucru în comun, cu care trebuie să lucrezi, să te rogi, să mănânci, să călătorești, să faci față dificultăților etc., relațiile sunt foarte diferite. Înveți foarte mult despre tine însuți în astfel de relații, fiindcă ceilalți te văd când vrei și când nu vrei. Când ești la tine acasă, te poți ascunde de prieteni, ba chiar și de familie, poți arăta numai ce vrei să arăti, acasă ai acest lux. Această școală te obligă să ieși din lumea ta lăuntrică și din confortul tău, să interacționezi cu ceilalți, să vorbești în public, să spui ce crezi și ce gândesti, să-ți formulezi și să-ți exprimi opinia, să lucrezi în echipă, să faci față la și să rezolvi conflictele care pot aparea între tine și ceilalți (și vor aparea cu siguranta conflicte). Însă, dacă ești gata să te schimbi, rezultatul final va fi o bogăție nu doar pentru o lună sau pentru un an, ci pentru întreaga ta viață.

Această școală este complexă pentru că nu se concentrează, ca orice școală, pe un singur lucru, respectiv acumulare de informație. Te face să lucrezi asupra ta însuți, nu-ti provoacă doar mintea. Te ajută să crești ca ființă umană, pe toate planurile. De aceea în școală nu ești evaluat numai pe baza efortului intelectual. În stagiul practic poti învăța atât de mult despre tine însuți, și asta pe lângă aventura de a vedea locuri noi, de a trăi în culturi diferite și de a întâlni oameni interesanți. Una dintre marile bogații ale acestei școli sunt oamenii pe care-i întâlnești și cu care petreci timp: colegi, misionari, oameni din țările în care mergi în practică, profesorii pe care-i ai, etc.

Un cuvânt despre profesori: se poate să ai profesori veniți de pe toate continentele, din diverse țări, profesori care și-au confirmat caracterul și competența; se poate să ai profesori foarte buni în ceea ce predau, sau care pur și simplu te inspiră și te motivează prin ceea ce sunt ei. N-o să-ți lipsească astfel de dascăli. Iar marele câștig este că profesorii care vin să predea în această școală petrec timp cu tine; nu doar la clasă, ci întreaga zi. Toată săptămâna. Imaginează-ți cât de mult poți învăța când ai acest timp de calitate și pe îndelete cu oameni cu care alții ar plăti și ar sacrifica mult să poată avea 2 ore de discuții în particular.

Îmi dau seama că nu pot spune în câteva paragrafe cât de satisfăcut am fost când am început să văd că viața mea se schimbă, că sunt mai încrezator cu privire la ceea ce cred, mai bucuros să-L cunosc pe Dumnezeu și pe mine însumi. Mă luptam și castigam, începeam să-mi plămădesc viața într-un mod frumos și, deși era greu, merita din plin! Cel mai grozav este că la încheierea școlii am văzut și continui încă să văd rezultatele a ceea ce am învățat. Am văzut rezultatele celor nouă luni investite în școală într-o manieră foarte măsurabilă. Nu sunt simple lucruri pe care le înveți și apoi au zburat; nu, ceea ce înveți în această școală îți modelează întreaga viață și o poate schimba în bine. De fapt, văd acum școala ca pe un pas necesar și bun pe care l-am făcut în viață și mă bucur că l-am făcut la așa o vârstă tânără, fiindcă acum am toată viața înainte să construiesc ceea ce am început așa de sănătos în școală, să-L slujesc pe Dumnezeu și pe ceilalti, și să devin ceea ce vrea Dumnezeu să devin, adică să fiu asemenea Fiului său. Gândește-te la acest scop și la acest standard!”

Un comentariu la „Mărturii

  1. Dumnezeu sa fie cu toti misionari care sa daruit lui Dumnezeu cu trup si suflet.El sa-i intareasca pe toti si sper ca la venirea Domnului sa pot si eu sa-i vad fata in fata.Mi-e dar de aceea clipa sa-L vad pe Mirele ceresc care sa dus sa ne pregateasca un loc.Marit sa fie Dumnezeu in veci de veci.
    Rasplata ne-o va da Domnul in ziua aceea mare.Amin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.