Istoria bazei

Când clădește Domnul o casă…

Ce mă impresionează cel mai mult cu privire la Tineri pentru Misiune (TPM) aici în Iași este nu ceea ce Dumnezeu face prin misiunea noastră acum, ci ceea ce Dumnezeu a făcut de-a lungul a mai mult de 25 de ani în acest loc. Mulți dintre cei care au petrecut timp aici m-au auzit împărtășind povestea acestei case. O să o scriu de data aceasta, pentru ca gloria Domnului nostru să strălucească și mai tare și ca mai mulți oameni să știe cum „El construiește o casă” în Iași.

Cu mai mult de 25 de ani în urmă, locul în care centrul TPM Iași este amplasat azi a fost cumpărat de Biserica Baptistă Nr. 1 pentru a-l caza pe pastor. E un loc frumos și confortabil care a aparținut Grădinii Botanice din Iași, puțin izolat de zgomotul orașului, dar fără mijloace de transport mai aproape de 15 minute distanță. Pastorul baptist a locuit aici, iar cealaltă jumătate a casei a fost cumpărată de către Doina și Costel Ghica, o familie uimitoare cu 4 copiii din Biserica Creștină după Evanghelie, toți niște oameni foarte curajoși și dedicați!

La momentul respectiv au început să aibă loc două evenimente riscante și uimitoare: o biserică de casă și o afacere privată. Acest lucru era complet de neimaginat în acele vremuri în care era strict interzis să se întâlnească oamenii în case private pentru servicii religiase și întreaga economie era controlată de statul comunist. Costel a început să sculpteze cruci de marmură pentru morminte. De fapt, ei pregăteau serviciile funerare pentru comuniști! În același timp, această bisericuță creștea în casa lui Costel și Doina. Mulți oameni, cei mai mulți intelectuali, studenți și artiști au ajuns să-L cunoască pe Cristos, să I se închine, au fost botezați și au devenit ucenicii Lui chiar în camera care a devenit în prezent sala de clasă. Acestea erau vremurile în care creștinii ecanghelici de diferite denominațiuni se întâlneau pentru studiu și cursuri de ucenicie secrete, susținute de lucrarea Navigatorilor. Bibliile aduse în țară cu mare risc erau îngropate în curte de către acești creștini curajoși pentru a le ascunde de Securitate.

Pastorul baptist s-a mutat în alt oraș la un moment dat. În 1992, unul dintre cei mai mari pionieri români ai credinței evanghelice, Marcu Nechifor, s-a mutat la Iași și Biserica Baptistă Nr. 1 i-a oferit jumătate de casă. El era o persoană care nu putea fi uitată de către cei care-l întâlneau, avea o dragoste contagioasă pentru Cristos și pentru Evanghelie. Soția lui a început o lucrare pentru oamenii străzii în partea lor de casă. A durat câțiva ani, cu destule suișuri și coborâșuri.

Această biserică de casă a experimentat și o revărsare a Duhului Sfânt în timpul căreia Domnul le-a vorbit insistent prin viziuni și profeții. Acest fel de manifestare charismatică nu era obișnuită în grupul lor, dar ei au respectat aceste „cuvinte de la Domnul” și le-au crezut. Apoi a venit Revoluția în 1989. Această mică bisericuță știa cum să folosească libertatea politică pentru a lărgi Împărăția lui Dumnezeu. Camera de zi a lui Costel și Doina devenea tot mai neîncăpătoare pentru biserica crescândă. În 1998, au închiriat o sală pentru închinare și predicarea Cuvântului lui Dumnezeu. Azi, această biserică încă mai continuă să crească și să facă ucenici cu aceeași dedicare, entuziasm și implicare serioasă în societate.

La timpul respectiv, fratele Marcu a murit și soția sa s-a mutat. Biserica a crescut și nu mai încăpea în casă, iar situația economică s-a schimbat drastic, așa că familia Ghica a vândut proprietatea. Jonathan și Helene Tame, misionari englezi și pionieri ai TPM în România, i-au fost vizitat pe Doina și Costel înainte. Încă își amintesc cum s-au simțit în acea primă vizită, acea zi în care această proprietate urma să aparțină TPM-ului. Atunci când casa a fost scoasă la vânzare, familia Tame a cumpărat-o din banii obținuți prin vânzarea apartamentului pe care Helene îl deținea în Londra. Ei au transformat întreaga casă în jurul vechii săli de mese. Împreună cu Becca Albinston Dautermann, o lucrătoare TPM din Noua Zeelandă, Helene a început o lucrare pro-viață pentru femei tinere însărcinate care erua singure și fără nici un fel de susținere. TPM-iștii au organizat această casă ca să ofere un adăpost pentru ele și pentru copilașii lor. Timp de 5 ani, 37 de mame au găsit suport aici, iar copiii lor au fost salvați de la avort prin această lucrare. Unele dintre ele încă sunt implicate în programele noastre.

Becca s-a întors în țara ei, Helene și Jonathan s-au mutat la Cluj, unde au început o cafenea, iar apoi s-au mutat în Elveția pemtru un alt sezon din lucrarea lor. În 2005, sub conducerea lui Mari Blaj, echipa TPM Iași a decis să înceapă primul DTS Crossroads. Noi căutam un loc în care să ținem școala. Era exact în perioada în care familia Tame căutau pe cineva căruia să dea proprietatea pentru lucrare în desfășuare.

Acesta a fost începutul celui de-al doilea sezon al TPM Iași. De atunci, am avut două DTS-uri Crossroads pentru familii și oameni necăsătoriți cu vârsta de peste 30 de ani conduse de Helga Nurnberger din Germania. Am trimis 4 echipe în misiuni pe termen scurt în Maroc, Tunisiam Moldova, Siberia și India. Lucarea cu mame singure continuă să funcționeze, dar cu un focus diferit. De asemenea ținem seminare, publicăm și distribuim cărți și avem o lucrare de consiliere.

Domnul continuă să lărgească Împărăția orin casa aceasta. Sute de oameni trec prin fața ei, gata de a învăța mai mult, căutând ajutor, însetând după o mai adâncă înțelegere a adevărului, având nevoie de consiliere sau pur și simplu pentru a cere un sfat. 2006 a fost un an dificil pentru noi, an în care am anulat anumite proiecte, inclusiv un DTS în franceză în vară și un DTS Crossroads în toamnă. PArcă a fost un an al eșecurilor; dar în adâncul nostru am simțit că a fost voia Domnului. Nu spunem asta ca un fatalism, ci ca un rezultat al rugăciunii și al analizei.

Viitorul încă ne stă în față. Lucrarea cu mame singure ajunge la al treilea stagiu (cu ajustările necesare) sub coordonarea lui Annie Bievliet din Franța. În acest an în aprilie o echipă de istorici, organizată de Mari Blaj și Nico Sălcudean de la TPM Mediaș, va merge intr-o misiune de cercetare în Tunisia. În iunie vom începe prima școală de perspectivă biblică asupra lumii în Iași – un vis de demult; și la toamnă vom susține primul DTS în Republica Moldova, în parteneriat cu TPM Kiev. Apoi, în noiembrie, Mirela Bălteanu va conduce o echipă în misiune în Maroc. La momentul acesta, căutăm un nou manager pentru editură. Anul viitor va fi un moment de cotitură pentru noi. Mari Blaj va demisiona din funcția de lider de bază și încă ne rugăm pentru un cuplu care să preia și să continue viziunea de a schimba mentalități în această parte a lumii în moduri și metode variate.

Cu siguanță vei găsi motive suficiente de laudă și de rugăciune în această poveste. Privește la acest loc minunat! Gândește-te la această poveste incredibilă a casei, unde vieți fizice, spirituale și eterne au fost schimbate. Te așteptăm să ne vizitezi. Ești bine venit!